7 december 2019

Planerad bild på usel himmel

Lördagens uppklarning varade inte länge och på kvällen var himlen full av dismoln. Eftersom de lystes upp av månen var förhållandena egentligen bedrövliga, men jag hade en bild att försöka ta. Småplaneten nr 10 Hygiea rör sig fram mot Plejaderna, och med tanke på det usla vädret var det hög prio att försöka få en första bild. Jag satte kameran med 200mm objektiv på iOptron-vridaren och siktade mot Plejaderna. Himlen var så mjölkvit att även det var svårt, och sen var det något glapp så att flera bilder fick stjärnorna som streck

Det bättrade sig dock, och jag fick till sist fyra användbara 30s-bilder. Hygiea är av magnitud 10,6 och trots månljuset någorlunda urskiljbar

En DSS-summa av de fyra bilderna är ännu bättre, och man ser förvånande mycket av nebulositeterna kring Plejad-stjärnorna.

Nu behöver jag bara en klar kväll till för en bild med Hygiea längre fram i banan.

 

Lämna ett svar