7 Iris

Asteroiden nr 7 Iris är ungefär 230 km i diameter, och med ljus yta (S-typ). Perihelavståndet är 1,83 a.e. , aphelavståndet 2,94 a.e. , och omloppsperioden runt solen är 3,68 år. Den är den fjärde ljustarkaste asteroiden, efter Vesta, Ceres och Pallas, och kan vid gynnsamma oppositioner komma så nära som 0,82 a.e. från jorden, och bli ljusare än magnitud 7,0. Med den stora excentriciteten kommer oppositionerna ganska oregelbundet, men i en cykel av 8 som upprepar sig ungefär efter 11 år.

Iris var i opposition den 16/8 2013, och passerade då nära stjärnan beta i Vattumannen (Aqr). Jag tog ett par bilder 6 veckor senare, när den var på väg i en sväng neråt och tillbaka.

Nästa opposition kom inte förrän i mars 2015, i Lejonet, men jag har inga bilder. Sen kom den till opposition mitt i Väduren i november 2017, och jag har bilder före och efter, men med för stort intervall. Här har jag lagt in ‘före’-bilden inuti den andra, och Iris passerade alltså under 6 veckor från “till vänster om alfa(Hamal)” till “till höger om gamma”.

Sen fortsatte den framåt mot Oxen, och jag har har bara ett bildpar med kort tidsintervall, där den första bilden dessutom har bara visar stjärnspår. Stjärnfältet är den kända stjärnhopen Hyaderna, med Aldebaran nere till vänster i bild. (Om man tittar noga ser man att Iris på bilden från 14/3 ligger mycket nära till vänster om en svagare stjärna som syns i den högra bilden.)

Oppositionen i april 2019 skedde ganska lågt i Korpens stjärnbild, och jag har inga bilder. Nästa, 27/6 2020, placerade Iris nere i Skyttens stjärnbild, vilket inte heller var ett bra läge. I augusti och sptember tog jag en del bilder av södra vintergatan, men verkar ha missat Iris hela tiden.

Sen dröjde oppositionen till årsskiftet 2021/22, högt på himlen i Tvillingarna, men jag tog inga bilder förrän precis där rörelsen vänder till direkt igen. Med bra bildkvalitet ser man i alla fall en tydlig rörelse mot vänster. Iris är här 2,20 a.e. från solen, 1,44 a.e. från jorden med magnitud ca 9,1.

Apheloppositionen 2023 var den 1 maj, och mitt bildpar är från en dryg vecka senare. Iris befinner sig här 2,93 a.e. från solen, 1,93 a.e. från jorden, och magnituden är ca 9,6.