M71

Klothopen M71 skulle jag normalt knappast ha brytt mig om, där den ligger ganska osynlig mitt i vintergatsbandet nedanför till vänster om Svanen.

Den råkar dock ligga så strategiskt i stjärnbilden Pilen, att man stöter på den varje gång man letar upp Hantelnebulosan M27.

Därför tog jag 2016 bilder med SW200-teleskopet, så att man ser att den faktiskt är en stor stjärnhop. Man tvekade länge om den verkligen var en klothop, eftersom den inte är så koncentrerad mot centrum som den borde, och inte heller är äldre än 9-10 miljarder år. Numera klassas den i vart fall som klothop, belägen ca 13 miljoner ljusår från solen.

Den blå stjärnan till högerom hopen på bilden ovan, 9 Sge, visar sig också vara intressant. Den är av spektraltyp O, dvs den är mycket ung, het och ljusstark. Ur radialhastighetsmätningar har man funnit att den är dubbel, med en osynlig mindre stjärna i en 79-dygns bana omkring sig. Med ett avstånd omkring 6000 ljusår motsvarar dess uppmätta egenrörelse en hastighet över 80 km/s. Den klassas därför som “run-away”-stjärna, och man försöker förstå vad som har orsakat denna höga hastighet.