NGC 7293, Helixnebulosan

Denna närbelägna planetariska nebulosa ligger på den opraktiskt sydliga deklinationen -21 grader, och hör till de objekt som jag ännu inte fått någon bra bild av. Problemet är den låga ytljusstyrkan. Den är som halva månen i diameter (17 bågminuter), men når bara magnitud 7,6 i total ljusstyrka, och det är svårt att urskilja den mot himmelsbakgrunden. Här är en summabild med 4,5 minuters exponering genom mitt vanliga 85mm-objektiv, och man kan bara nätt och jämnt ana en ljusare rund fläck.

Ett annat försök med lite längre brännvidd (125mm) gav en tydligare bild med antydan till färger (röd rand). Jag är inte nöjd med dessa bilder, där ett stort problem är att ljusföroreningarna mot söder från min nuvarande observationsplats har ökat år för år. Detta kan dock delvis kompenseras med längre brännvidd, så jag måste framför allt försöka ta bilder med Megrez-teleskopet.

Nebulosan ligger 650 ljusår från solen och är omkring 3 ljusår i diameter. Med en uppmätt gashastighet på omkring 30 km/s betyder det att utfödet startade för omkring 10000 år sedan.