Flam- och Hästhuvudnebulosan

I Orion finns inte bara den kändaste nebulosan (M42/43), utan många andra, mer eller mindre tydliga.  En oväntat lättavbildad nebulosa finns i anslutning till zeta Orionis, den vänstra stjärnan i Orions bälte. På en vanlig kamerabild av Orion (f=50mm) ser man tydliga spår av nebulositet nära zeta Ori, och utom NGC 2024 kallas den (av skäl som blir tydliga nedan) Flamnebulosan.

Med 200mm teleobjektiv är nebulosan mycket tydligare, och kan ses som en flamma (eller som jag tycker snarare som ett träd i silhuett). Nedanför till höger anar man den mycket svagare nebulosan IC 434, mest känd för det mörka moln som sticker in från sidan, Hästhuvudnebulosan.

I februari 2019 tog jag bilder med Megrez-teleskopet, och en 7,7 minuters summabild visar faktiskt både Hästhuvudnebulosan och Flamnebulosan tydligt, trots att kvällen var så disig att bältstjärnorna fått stora (falska) nebulosor kring sig.

Jag tänker varje vinter att jag ska ta bättre bilder, men det är oväntat svårt att få till det med vädret de kvällar när månen inte stör, så detta är det bästa så länge.