4 september 2016

Fint väder, stora kikaren igång…

Jag var lite för sent ute för att (bortifrån vägen) se de sydligaste delarna av vintergatan, men redan på en 30s-bild (35mm/2,8) kan man se ett antal kända Messierobjekt, hopar och nebulosor.

C_5147

Siktar man lite högre hamnar man i rika stjärnfält mellan Örnen och Svanen, men med en mycket iögonenfallande grön prick. Det är Hantelnebulosan M27 som med så här kort brännvidd bara avslöjas av färgen. Man kan möjligen också ana en diffus fläck i Pilens stjärnbild, klothopen M71.

C_5153

Sen ägnade jag en stund åt att ta fler “horisontbilder” från min nya kikarplats. För att veta när olika objekt är observerbara är det viktigt att ha koll på luckor och hinder, och råmaterialet är förstås stjärnbilder tagna vid någon given tidpunkt. (Sen är det ett stort jobb att identifiera stjärnor och översätta till en höjd/azimut-kurva som jag till sist kan lägga in i mitt “planetarie”-program i datorn.)

Kvällens huvudmål var dock att försöka få igång GoTo-systemet med “stora kikaren” SW200 på stativet, och därmed kunna ta bilder genom den också. Det gick förvånansvärt smidigt, och här är först M27 med 1000 mm brännvidd. En minuts exponering är för lite, men man ser en grön “hantel” med rödaktiga kanter, utkastad av en jättestjärna vars heta kompakta kärna anas i centrum.

CA5819

Av “planetariska nebulosor” är M27 ovanligt stor, och den allra kändaste, “Ringnebulosan” (M57) mer typisk. Här ser vi en motsvarande 1-minutsexponering av M57. Den ljusstarka stjärnan uppe till höger är beta Lyrae, i sig en intressant dubbelstjärna.

CA5826

Annars är det ju klothopar som gör sig allra bäst i bild, här först M13

CA5821

med den ofta förbisedda grannen M92

CA5823

Nära den uppenbara Andromedagalaxen (M31) på himlen finns “Triangelgalaxen” M33, som dock är mycket svårare att se och kräver mörk himmel. Enminutsbilden visar svaga och oregelbundna spiralarmar, men man inser att den är ett stort och spännande objekt. Avståndet till M33 är ungefär som till M31, 2,5 miljoner ljusår. Vintergatan, M31 och M33 är de tre stora galaxerna i “Lokala gruppen”, vilken annars innehåller många mindre galaxer.

CA5829

Jag har några fler exponeringar att jobba med i DeepSkyStacker, men för det mesta blir summabilderna inte särskilt snygga. Här i alla fall M27 på 2 minuter

På en 2-minuters M13-bild ser man nu lite tydligare en liten suddfläck ovanför till vänster. Det är galaxen NGC 6207, omkring 35 miljoner ljusår bort. Trots att M13 är en av de närmaste klothoparna ligger den drygt 20000 ljusår bort, medan de flesta stjärnor man ser på bilden ligger inom några få tusen ljusår.

Särskilt M33 blir tydligare på 2 minuter, även om bilden är rätt brusig.

Lämna ett svar