1 maj 2016

Mest Jupiter

Vädret såg hyggligt klart ut, och jag började filma Jupiter genom SW200. Det krävdes dock lite längre exponeringstider än normalt, och jag insåg att det fanns dismoln som kom och gick. Seeingen var också mycket dålig, så även efter Registax-behandling är bilderna tråkiga.

Här först en överexponerad bild utan Barlow för att visa de tre synliga månarna.

N3060

Med Barlow syns här planeten med två månar klockan 22.40. (Vid randen nere till höger försvinner just Röda Fläcken)

N3062

För att få fler bilder minskade jag ner synfältet så att vi ser bara Jupiter plus Europa. Klockan 22.42 anas ännu Röda Fläcken.

N3063

Däremot är bilderna inte bra nog att visa att Io finns på planetskivan. Ios skugga missar ännu planeten, men ska ca 23.13 börja sin vandring över planetskivan.

Här ser vi bilder från 23.08 och 23.16 som visar att tidtabellen stämmer

N3075  N3078

Vi ser sen en lite överexponerad bild från 23.30 och en ganska bra från 23.47 där Io själv faktiskt kan anas som en ljus fläck

N3082  N3084

Vad man sedan kunde ha sett är att Io lämnar skivan omkring 00.24, att Europa försvinner bakom den 01.01, och att till sist Ios skugga når randen 01.27. Redan kring midnatt kom det dock träd i vägen, så bilden från 00.03 blev den sista

N3085

Jag gjorde också en liten promenad upp längs vägen (för friare sikt mod sydost) med kamera plus iOptronstativet, men märkte direkt att det låg dismoln vid horisonten som inte skulle låta Mars och Saturnus synas förrän betydligt senare. Och eftersom jag fortfarande inte hade koll på komet 252P LINEAR chansade jag bara med några 30s-exponeringar utan att se den i kameran. Med facit i hand anas den svagt, men det hade varit roligt att ta några fler och längre exponeringar, nu på Att-göra listan…

CA5551

På en lika kortexponerad bild av Norra Kronan kunde jag till sist konstatera att variabeln R CrB fortfarande är osynlig, samt att den rekurrenta novan T CrB inte fortsatt att ljusna efter ett miniutbrott i april. Stjärnan har haft riktiga utbrott 1866 och 1946 och hålls under uppsikt av många amatörer.

CA5555a

 

 

Lämna ett svar