5-6 januari 2016

Klar vinternatt, med komet till sist

På kvällen började jag ta en del bilder med kamera+teleobjektiv ordentligt monterade på det stora stativet. Eftersom Orion var framme mellan träden blev det av slentrian mest bilder på Orionnebulosan (M42), men eftersom brännvidden var såpass kort (200mm) får man med även nebulositeterna vid zeta Ori uppe till vänster

CA5123

Bilden ovan är en 98s exponering, och kombinationen av 12 minuters exponeringar med DeepSkyStacker blir inte vackrare även om den visar lite svagare stjärnor och nebulositeter

CA512x

En bild av den berömda Krabbnebulosen (M1) med samma brännvidd visar hur förhållandevis liten och svag den är jämfört med M42

CA5126

Sedan lämnade jag monteringen ute, och hoppades på en klar morgon också.

Det var fortfarande klart (och mycket kallt!) vid 5-tiden, och jag skruvade dit kameran och siktade mot komet Catalina. Den stod nu högt på himlen, långt norr om Arkturus (jmf 29 december), med med 70mm fanns den ännu i samma synfält som stjärnan

CA5134

Med 200mm brännvidd blir kometen tydligare. Man kan se en bred stoftsvans neråt och (kanske?) ana en smal jonsvans uppåt åt höger. Vid teleskopet såg jag på kamerans bildskärm en lustig suddfläck nästan längs jonsvansens riktning, och började tro att något ovanligt hade hänt. En närmare kontroll visade dock att suddet bara är klothopen NGC 5466 (=H 6.9, upptäckt av William Herschel 1784), men upplinjeringen med kometsvansen var oväntad.

CA5144

Om jag summerar 10 bilder (16 min exponering totalt) med DSS blir resultatet estetiskt fulare, men svansarna och stjärnhopen syns lite tydligare

CA513x

(Jag har fler kometbilder att experimentera med, så någon bild till kommer kanske så småningom)

Som avslutning tog jag dels en bild av Jupiter, dels en ny bild av Mars och Spica. Jupiter har rört sig åt vänster genom Lejonet, men vänder nu precis innan gränsen till Jungfrun tillbaka mot oppositionen i början av mars.

CA5154

Sedan 14 december har Mars rört sig från nära theta Virginis till ett läge rakt till vänster om Spica. Färgskillnaden är fortfarande tydlig, men inte alls som på den disiga bilden i december. Mars ligger ännu långt från jorden och fortsätter att röra sig framåt/neråt längs ekliptikan.

CA5155

Lämna ett svar