5 januari 2016, morgon

Tji komet

Jag vaknade vid 3-tiden, såg Orions bälte fint över skogskanten i väster, och trodde naivt att hela himlen var lika klar. Väl påklädd och ute insåg jag att det var den vanliga visan med tjocka dismoln, särskilt åt öster. Så det blev bara några spridda måfåbilder innan jag gav upp och gick och la mig igen…

Med kort exponeringstid och 200 mm brännvidd ser man Jupiters yttre månar och de ganska svaga stjärnorna i de trakter av Lejonet där den nu står ganska stilla

CA5095

Stjärnhopen Praesepe (M44) är trevlig mitt i sin triangel av ljusa stjärnor, men egentligen för gles för teleobjektivet

CA5098

Mycket finare är då M35, men alltså här insvept i jordiskt dis. Precis bredvid syns en annan öppen stjärnhop (NGC 2158) mycket längre bort från oss

CA5102

Med kortare brännvidd (70mm) ser vi synen som lockade ut mig: Orions bälte på väg ner, Bellatrix uppe till höger, Betelgeuze osynlig strax ovanför övre bildkanten

CA5107

 

 

Lämna ett svar