29 december 2015

Svag komet i starkt månsken

Med snö på marken och dis i luften lyckades en 85% avtagande måne ändå lysa upp himlen till mjölk när jag efter fyra skulle spana efter komet Catalina. Visuellt var det chanslöst, men jag tog testbilder under Arkturus där jag visste att den skulle finnas, och kunde på bilderna se om där fanns något karakteristiskt grönt. På så sätt fick jag några bilder, men de visar förstås inga svaga svansar utan bara själva komethuvudet. Först (i verkligheten sist) en bild med 75mm brännvidd, där man ser kometen på sin väg mot Arkturus (närpassage 1 januari!)

CA5089

En 45s-exponering med 200 mm brännvidd visar kometen tydligare. Stjärnorna 14 och 18 Boo (=Bootes, Björnvaktaren) är nätt och jämnt synliga för blotta ögat.

CA5076

En bild med 300 mm visar mest objektivets dåliga kvalitet (vinjettering!). Nästa gång hoppas jag kunna använda Megrez-teleskopet, i morse orkade jag inte försöka…

CA5083

Jag tog några fler bilder, och med DSS-programmet kan man få summerade bilder, först 4m 49s  total exponering med 200mm-telet

CA507x

sedan 4m 33s med 300mm, fortfarande med vinjettering och damm

CA508x

I båda bilderna finns med god vilja(??) en svag antydan åtminstone av en bredare stoftsvans i riktning klockan 4

 

Lämna ett svar