20 maj 2015

Komet Lovejoy (fortfarande!)

Kvällen var fin, och jag ville gärna försöka få en bild av Lovejoy i ‘stora’ teleskopet. Jag visste dock att den nu var mindre än 5 grader från himmelspolen, och förstod att det skulle vara problematiskt att få in den i synfältet. Ett ekvatoriellt teleskop vrids ju kring en axel genom himmelspolen, och ju närmare polen ett objekt befinner sig, desto mer måste man vrida för att det ska flytta sig nämnvärt. Jag fick alltså hålla på att försöka titta och samtidigt vrida teleskopet mer än ett halvt varv fram och tillbaka innan jag kunde få syn på kometen visuellt. Där lämnade jag den, och tog några kamerabilder medan himlen mörknade ännu mer.

Jupiter vandrar fram genom den ganska stjärntomma Kräftan, men man ser Praesepe-hopen som en fin dekoration i trädet.

CA4118

I Norra Kronan har variabeln R CrB inte ändrat ljusstyrkan nämnvärt, dvs den är varken helt ljus eller helt försvunnen (jmf 8 maj)

CA4122

I Svanens hals kan man börja urskilja den långperiodiska variabeln chi Cygni, vars ljusstyrka kan vara 10000 gånger större i maximum än i minimum. Förra maximat var ovanligt svagt, och det blir intressant att se om den blir starkare nu i sommar. CA4124

 

Ytterligare en snabb 30s-bild av Ormbäraren visade lätt “Barnards stjärna”, den stjärna som rör sig allra snabbast över himlen, 10 bågsekunder per år.

CA4123

I dagboken för 28 augusti förra året visade jag en jämförelse av två bilder som båda var tagna med teleobjektiv, men nu hittade jag ett ännu bättre exempel på teknikens utveckling. Till vänster syns en gammal bild från 1977, tagen med C5-teleskopet, öppning 125 mm, exponerad 5 minuter(!) på rätt känslig diafilm. Motsvarande stjärnor syns betydligt bättre på en förstoring av dagens 30s-bild, tagen alltså med ett objektiv med bara 15 mm öppning (85mm f/5,6)! Med 38 års tidsbas är det mycket lätt att se att Barnards stjärna verkligen rört sig. Den snabba vinkelrörelsen förklaras av att stjärnan både befinner sig nära solen (6 ljusår) och har stor rymdhastighet (143 km/s). Att den trots närheten ser såpass ljussvag ut beror på att den är en s.k. M-dvärg, tusen gånger ljussvagare än vår sol. Dessa stjärnor är de allra vanligaste i vår galax, men eftersom de är så ljussvaga syns bara de allra närmaste.

Barnard15

 

Sen flyttade jag kamerahuset till SW200-teleskopet, där kometen fortfarande fanns i synfältet. Jag behövde fokusera, men vågade inte köra iväg till en så ljus stjärna att jag kunde använda ‘live-view’. Nästan i synfältet fanns dock 2 Cephei som jag kunde grovfokusera i kamerasökaren. Sen är det förstås astronomisk sommar, så inte ens närmare klockan 01 är himlen mörk. Men det räckte med 30 sekunders exponering för att kometen ska vara tydlig, och som bonus anar man också den ovanligt gamla stjärnhopen NGC188 som (mig ovetande) fanns i samma synfält.

CA4144

En summa av tolv sådana exponeringar blir en fulare DSS-bild, men stjärnhopen är nu tydlig. (En kombination av för liten sekundärspegel och skräp på detektorn ger en ljus bakgrund med mörka fläckar i mitten av bilden som det skulle behövts s.k. flatfältsbilder för att kompensera!)

CA413y

 

Jag tog en annan serie bilder med 45s exponering och kometen mer i centrum, och ser (utom vinjettering/skräp-problemet) att kometen åter verkar blåare på en sida och rödare på vad som antagligen är ‘svans’-sidan. Den ljusa himmelsbakgrunden gör annars denna eventuella svans osynlig.

CA415x

Mitt under denna andra serie passerade en mycket ljusstark bolid över himlen, vilken sedan visade sig faktiskt ha korsat bildfältet. Den var säkert ljusare än magnitud -8 eller -9, men försvann så snabbt ner bakom huset att jag är ganska osäker. För att troligen vara den näst ljusstarkaste bolid jag någonsin sett var det en mycket osannolik slump att den skulle passera ett så litet bildfält! Senare fick jag veta att den hade observerats av ett nätverk av meteorkameror och mycket riktigt passerade över Jönköping, se www.astro.uu.se/meteorwiki/FirstResults

CA4151

 

En kombination av båda serierna ger en kometbild med avlång kärna, dvs vi ser hur kometen under 20 minuter rört sig åt vänster i bild (=norrut mot 2 Cep). För helhetsintrycket av den yttre koman spelar detta ingen roll.

CA414z

 

Lämna ett svar