9 april 2015

Nytt försök på Lovejoy

Vädret ungefär som i går, som syns av diset kring Venus. Nu kör jag med iOptron-driven kamera, och kan exponera lite längre (30 sekunder med 53mm f/5,6). Plejaderna och Hyaderna är alltid trevliga på vårkvällarna, men i år stjäl Venus showen

C_4805

 

Sedan kom det inga tydliga moln, så jag kunde i lugn och ro ta många Megrez-bilder av kometen. Med 1 minuts exponering ser man den karakteristiska gröna färgen, samt en rödaktig lite disig himmel, upplyst av Värnamo. (Kometen står under himmelspolen i norr, dålig riktning för min del, men allmänt ett stort plus för nordliga observatörer.)

CA3796

 

Genom att summera många bilder blir det tydligare att det fortfarande finns en liten svans (uppåt i bild). Här först 6 minuter total exponering

CA380x

 

och här summan av alla 24 bilder jag tog, 21 minuter total exponering

CA382y

 

 

Lämna ett svar