13 april 2015

Klar och fin kväll

Först försök att hitta bra trädluckor för Venus, som denna kväll står precis mellan Plejaderna och Aldebaran (Hyaderna). Kameran (med 50 mm objektiv) har jag på iOptronstativet, men exponeringarna är så korta att det nästan är onödigt. Först en bild från 21.52 där himlen fortfarande är ganska ljus

CA3833

Nästa bild är från 22.18, när Plejaderna börjar försvinna bland träden. “Strålarna” kring Venus beror på att jag har bländat ner objektivet från f/2,8 till f/4.

CA3847

När jag siktar mot Cassiopeia med detta korta objektiv är det bara nätt och jämnt man kan urskilja (av den gröna färgen!) komet Lovejoy. Det mest framträdande på bilden är i stället den berömda “dubbelhopen (h+chi) i Perseus”.

CA3843

Kometen kräver Megrez-teleskopet, men denna kväll ville jag använda det stora stativet plus SW200 för att filma Jupiter. Under den korta tid jag observerade fanns Io:s skugga hela tiden på skivan, medan Io själv avslutade sin passage ca 23.07. Av en trevlig slump står också Röda fläcken bra till, medan månen Europa hela tiden finns till höger om planeten. Först alltså en bild från 21.44, där Io ännu är ganska osynlig. (Den sneda gränsen är bara den ursprungliga bildkanten).

N2408

 

Sedan rör sig allt åt höger, Röda fläcken pga planetens rotation, Io i sin bana, och därför också skuggan. På bilderna här från 23.03, 23.07 och  23.12 ser vi hur Io framträder som en ljus fläck vid randen och sedan fortsätter ut från Jupiterskivan

N2415N2417N2419

 

På bilden från 23.17 ser vi utom Io åter Europa längre ute till höger där den befunnit sig hela tiden

N2421

Lämna ett svar