8 april 2015

Klart en stund, men lyckas göra det mesta fel…

Först tänkte jag ta bilder av en ISS-passage med fisheye-objektivet, men satte det av misstag på min äldsta kamera (EOS 350). Efter att jag manuellt tvättat bort en massa “hot pixels” blev bilderna ändå användbara. Först en allmän himmelsvy med lite identifikationer

C5956

Sedan kommer ISS, men jag var onödigt försiktig med ISO-inställningen (100!), så det är svagt i början (76 sekunders exp)

C5959

Den blev starkare sedan, men går in i jordskuggan redan före granen. Med 2 minuters exponering blir stjärnorna tydliga streck.

C5960

När jag till sist körde med ISO1600 blev bilderna betydligt roligare, men man ser att diset är på gång. Strecket är nu ett flygplan…

C5964

I nordväst ser man Venus under Plejaderna, med Hyaderna till vänster, och jag tog också bilder med 50mm brännvidd. Men eftersom jag var mest intresserad av att få igång Megrez-teleskopet (för komet Lovejoy) använde jag ett enkelt fast stativ och bara 5 sekunders exponering, så inte heller dessa bilder är särskilt roliga

CA3788

 

En beskuren bild av bara Venus och Plejaderna (tagen med 85 mm brännvidd) är lite tydligare, och man ser en del dis kring Venus.

CA3783p

Huvuduppgiften för kvällen var att fotografera komet Lovejoy med Megrez-teleskopet (360mm f/5), och jag började ta bilder mot Cassiopeia. Kometen var inte där jag trodde, och efter att jag varit inne vid datorn och kollat ordentligt var fältet täckt av dismoln…Slut på en misslyckad kväll.

Lämna ett svar