5 oktober 2023

För disigt

Om det hade varit klart nog hade jag velat söka efter solblänk i någon geostationär satellit. Den 12 oktober för två år sen och den 11 oktober förra året såg jag ju flera, och det är intressant att kolla nu dag för dag när spegelgeometrin närmar sig. Men molndiset hade redan dragit in, och man ser först inga spår av några geosatelliter där de (praktiskt nog) skulle synts nära theta Aqr rakt ovanför Saturnus.

När jag kollar nogare kan jag i alla fall urskilja två svaga spår, och med theSky kan jag (kanske) identifera G1 som Eutelsat 7B, G2 som överlappande spår av Eutelsat  Hotbird 13F+13G. I området finns många andra satelliter, och det är alltså ännu inte en geometri som ger solblänk i större skala.

Med kameran utan drivning ger stjärnorna spår, men orimligt många ‘hot pixels’ gör det omöjligt att a priori urskilja de stationära satelliterna. Det går att identifiera fler när man har ‘facit’, men det är inte värt besväret

Jupiter blev förstås bara till en fullmåne i diset

men på en kortexponering kan man i alla fall urskilja tre månar. Ganymedes (J3) är dold ännu närmare den överexponerade skivan

Det var som sagt fel väder för denna utflykt, men jag kunde (som väntat) utesluta spegeleffekter så här långt från de kritiska datumen 11-12 oktober.

Lämna ett svar