24 maj 2021

Solförsök

Det har varit en lång period med ostadigt väder, och för ljust för nattobservationer. Inför solförmörkelsen 10 juni vill jag prova ut det bästa sättet att ta bilder, eftersom jag har många tänkbara teleskop/filter/kamerakombinationer. Den 19 maj började jag testa med Megrez-teleskopet plus EOS-kameran med 2x extender. Det kom genast moln, och jag fick bara en användbar bild.

Vi ser en större solfläck på väg in över solskivan, och när jag den 24/5 fick lite större luckor mellan molnen fanns den kvar, roterad till längre in på skivan. (Båda dagarna är bildens orientering lite godtycklig, men norr är ungefär uppåt.)

Även om man inte ser molnen finns de där hela tiden, och som här ibland nästan hjälpsamma som extra filter

Den gula färgen kommer från ett klassiskt glasfilter, men jag har också foliefilter som ger en blåvit sol. Estetiskt vinner det gula, och skärpan är ungefär densamma.

I nästa testomgång ska jag ta bilder med mitt “antika” (49 år, inköpt 1972!) C5-teleskop. Jag tror inte det blir bättre än så här, men det är roligt att försöka.

Lämna ett svar