31 augusti-1 september 2020

Tre planeter

Väderutsikterna talade om en kall och klar natt, vilket iofs inte är det ideala om man vill filma planeter, men jag var ivrig att köra med SW200, och bar upp tuben till den nya observationsplatsen. När Jupiter omkring 22.15 kom fram bakom träden var jag beredd, men tydligen inte datorn. Det var precis som igår, fast jag var säker på att Jupiter var i fältet syntes inget på skärmen. Jag trodde det var mitt fel, men nu skyller jag på något fel på dator och/eller program. Jag övervägde om jag skulle byta dator, men orkade inte genomföra det. Så småningom kom filmningen i alla fall igång, men eftersom Jupiter redan i starten står väldigt lågt var det mycket frustrerande. Seeingen var som väntat extremt dålig, dels allmänt, och dels på grund av den låga höjden över horisonten. Fokusering blir en gissningslek, det man ser på skärmen verkar hopplöst suddigt, och inte förrän man reducerat filmerna vet man vad man fått fram.

Med överexponering av skivan får man den vanliga bilden av Jupiters månar.

och detaljbilderna av skivan tagna i primärfokus (f=1000 mm) ser helt rimliga ut

Men sen måste alltså fokuseringen av den förstorade bilden med Barlow (f=2500 mm) ha blivit fel, för på de bilderna får jag inte fram några detaljer alls

Bilderna av Saturnus är lika suddiga, men ser mycket roligare ut

Och när jag till sist fick denna bild av Mars kändes kvällen halvt räddad åtminstone

Jag ska fortsätta med reduktionerna för att eventuellt få det lite bättre, men framför allt ska jag observera mera…

 

Lämna ett svar