13-14 augusti 2020

Planering

Jag funderade ju på Perseidövervakning med längre brännvidd än fisheye, och provade för skoj skull denna kväll att ta zenitbilder med 10mm och 14mm brännvidd. (På dessa 5 minuter passerade inga Perseider, så jag kan inte säga något ur den synpunkten. ) Problemet med korta brännvidder är ju annars den stora distorsionen i kanterna av fältet. Med fisheyeoptiken är det på något sätt helt OK och förväntat, medan det stör mig mer på 10mm-bilderna. För att kolla hur det egentligen fungerar har jag här försökt markera ett 10mm-fält på en fisheyebild.

Det man mest märker är hur stjärnorna i kanten av 10mm-fältet sväller upp och blir konstlat ljusstarka och svåridentifierade, medan de är mer realistiska på fisheyebilden. Trots att fisheyebrännvidden nominellt är 8 mm, tycks ju det effektiva synfältet vara dubbelt så stort som med 10mm, så det känns nog som man förlorar för mycket på att gå från fisheye till 10mm.

Med 14 mm förlorar man förstås ännu mer i fält, men man får avsevärt bättre detaljrikedom med igenkännliga bildkanter.

Bottom line: Om jag ska köra storskaligt med mer än fisheye så får det nog bli 14mm i stället för 10.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.