28 mars 2018

Mer månobservationer

Hilmlen var inte vacker, med tunna moln och disstråk, men månen stod högt på himlen, så jag körde en runda med den vanliga filmningen genom SW200-teleskopet. Seeingen verkade som vanligt ganska dålig, men åtminstone första omgången med filmer gav fina bilder i slutänden. Månen var 90% full, så jag koncentrerade mig på terminatorområdet och lämnade den mer belysta delen oobserverad. Här följer en serie från norr till söder.

Librationen gynnade södra polområdet, men vi ser som vanligt de tydliga kratrarna Anaxagoras och Philolaus i norr

Sedan följer den lavafyllda Plato och som kontrast ett kraterfyllt och kuperat inre i John Herschel

Regnbågsviken är tydlig

och sedan följer ett område med mindre kratrar längre söderut på Mare Imbrium. Caroline Herschel får nöja sig med en högst oansenlig krater jämfört med sin brorson John (se ovan…)

Det spännande området väster om Aristarchus ligger ännu i skugga

medan man anar de många låga kullarna norr om Marius. Dessa anses vara av vulkaniskt ursprung, och just här ligger de ovanligt tätt.

Stormarnas Ocean är stor och tom på större kratrar

medan det blir mer spännande med sprickor både i den stora Gassendi och vid randen av Mare Humorum

 

Sedan är vi nere på de södra höglandet

med den väldiga Clavius, och Moretus med sitt centralberg

Denna första genomgång från norr till söder gjordes mellan 20.28 och 20.49, och sen började jag inte filma igen förrän 22.10. Då var seeingen klart sämre, och i huvudsak blev det förstås mycket liknande bilder. Precis vid terminatorn märks dock skillnaden, som syns av följande detaljjämförelser.

Eftersom jag både började och slutade i norr blev tidintervallet där nästan 2 timmar, eller ungefär en grad i solhöjd. Sydväst om Mairan (nära Sinus Iridum) ligger några kullar som tydligt kastar mycket längre skuggor vid den första tidpunkten. Man ser också fler solbelysta toppar på den högra (senare) bilden. Som måttstock kan man ta Mairan som är ganska prick 40 km i diameter.

För Aristarchus är seeingskillnaden uppenbar, men man ser också mycket mer av landskapet till vänster på den senare bilden

På en lite större skala ser vi här till sist hur en konstig inbuktning i terminatorn visar sig vara randen av det stora ringberget Schickard.

 

 

 

 

Lämna ett svar