22 februari 2018

Väderklagan, men tröstbilder

SMHI hade lovat några klara kvällar denna vecka innan den viktiga fredagen med Aldebaran-ockultation, och med perfekt kommande måne hade jag tänkt att det skulle bli åtminstone något filmtillfälle. Men tji. I går (onsdag) drog jag ut ‘stora kikaren’ men fick bara se molnen tätna. I dag (torsdag) gjorde jag likadant, moln, moln. Vid 21.30-tiden tittade månen fram, jag tog ut dator och filmkamera, och precis när jag skulle komma igång tätnade det igen…Jag lät filmen gå i fem minuter men insåg det hopplösa och packade ihop.

Under den första minuten av filmen var det ett par klarare perioder, och Autostakkert+Registax lyckades faktiskt ändå få fram en månbild där man ser hur bra det kunde ha blivit med klart väder. Rännorna vid Triesnecker syns tydligt, liksom detaljer i Hipparchus och Albategnius centralberg. Det är öht stor skillnad att få något resultat från sina observationer än inget alls…

Ännu osannolikare var att det i slutet av filmen fanns en liten klarare lucka där jag också fick fram en bild. Drivningen var inte perfekt, så fältet är lite till höger om det förra. Kornigheten visar hur få delbilder som var användbara, men jämfört med nollresultat får jag ändå vara nöjd.

Nu (fredag e.m.) väntar jag på en mirakellucka i molnen för Aldebaran, men än ser jag den inte…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.