8 december 2016

Suddiga månbilder

Med blotta ögat såg månen fin ut i skymningen, men vädret var lite extremvarmt för en decemberkväll, och det blåste kraftigt. I teleskopet besannades farhågorna om dålig seeing, med en vilt hoppande bild där det var omöjligt att hitta fokus. Med Kopernikus i perfekt läge nära terminatorn tog jag i alla fall några filmsekvenser och hoppades att det skulle bättra sig så småningom. Två timmar senare var det dock lika illa, och nu började diset också tätna. I ett kort mellanläge gav diset aningen bättre seeing, men rätt snabbt blev det så tätt att jag fick ge upp helt. Kvällens behållning är bilderna av Kopernikus dels klockan 17.37, dels 19.52. Man ser hur förvånande mycket skuggan i kratern har förkortats, liksom hur Reinholds rand på den senare bilden är helt solbelyst.

n3238n3242

Även området nordväst om P.Laplace har ändrats synbarligt mellan 17.40(vänstra bilden) och 20.03(högra), med många fler solbelysta toppar.

n3239n3247

Annars är som sagt bildkvaliteten medioker, och det är inte mycket av intresse att visa upp. Mest ”normalt” ter sig kanske höglandet kring Tycho och Clavius i söder

n3245

medan ”Raka muren”(t.h. om Birt) bara kom med på en sista dålig bild innan diset blev helt kompakt

n3251

Inte mycket till månkväll alltså…

 

Lämna ett svar