16 september 2016

Månförmörkelse mini

Årets enda synbara förmörkelse är en halvskuggeförmörkelse av månen, och jag vill gärna bevaka den trots att den inte blir särskilt iögonenfallande. Molnen ligger täta 20.30, men jag cyklar iväg till ett ställe med friare utsikt åt öster. Jag har med mig Megrez-teleskopet (f=360mm, f/5) plus kamera på ett fast stativ, och ställer upp det när jag kan ana månen bakom molnen. De rör sig frustrerande långsamt, och ännu 20.53 är det mest “molnförmörkelse”. Den riktiga förmörkelsen har maximum ca 20.56, så det börjar kännas hopplöst.

ca5895

Men ibland har man turen på sin sida, och det börjar öppna sig en lagom lucka i molnen. Från och med 21.05 har jag månen på ganska klar himmel och försöker hitta rätt exponering. Jag har glömt att jag (sedan senaste djuprymdsförsöken) har kameran inställd på ISO3200, och försöker förgäves minska exponeringstiden som redan ligger på minimum 1/8000 sekund (att jämföra med 1/10 s genom molnen ovan). Det är uppenbart att månens överkant är ganska djupt inne i halvskuggan, men bilden är som sagt överexponerad.

ca5915

Jag ändrar till ISO400, och får med 1/2500 s följande vettiga bild omkring 21.07. Förmörkelsen är fortfarande stor, och man ser lite tydligare detaljer på månskivan.

ca5920

En bild från 21.08 med ännu kortare exponering och högre kontrast är kanske ännu bättre, och jag är nöjd och tar cykeln hem igen

ca5925

Som jämförelse syns här den i praktiken helt oförmörkade månen på en bild från 22.25, som jag nu bekvämt kan ta från trädgården.

ca5940

Lämna ett svar