5-6 maj 2016

Djuprymd med SW200

När det klara vädret bara fortsatte kändes det som jag måste ta kometbilder även genom SW200. Jag startade dock med gårdagens rutin, en kortexponering av Jupiter. (Ganymedes befinner sig i transit över skivan).

CA5603

En längre exponering med Jupiter i kanten visar åter småplaneten Fides, här förtydligat på detaljbilder

CA560y

Medan jag väntade på att kometen skulle stiga lite högre kunde jag inte låta bli att ta bilder av två av himlens absoluta paradobjekt. Klothopen M13 är imponerande i alla instrument, och denna enkla summa av tre 1-minutsbilder blev nog lite oväntat den hittills bästa jag tagit av den

Picture saved with settings applied.

Lika välkänd som M13 är nog Ringnebulosan (M57) i Lyran. Den är dock så liten att en bild med bara 1000 mm brännvidd knappast gör den rättvisa. Här en summa av två 1-minutsbilder med lite olika pekning så att det blir en ful skarv också

Nu hade dock kometen kommit tillräckligt högt så att jag kunde sikta mot den också. Problemet är en stark vinjettering i kikaren kombinerat med ganska ljus himmelsbakgrund. Drygt 7 minuters exponering ger en tydlig bild av den lilla kärnan, medan det är mycket svårt att urskilja hur långt ut coman sträcker sig. Bilderna från i går med Megrez var egentligen bättre, så om jag vill följa kometen vidare vet jag nu att “stora teleskopet” faktiskt är för stort.

Picture saved with settings applied.

 

 

Lämna ett svar