9 mars 2016

Några telebilder innan kameran var full

Det var klart och fint, och jag började ta bilder med teleobjektiv. Vad jag missat var att minneskortet var nästan fullt, och när jag insåg det orkade jag inte byta. Det blev några stjärnfält med asteroider (och lite oväntat en massa galaxer…).

På en 135mm-bild ser vi att Jupiter nu har passerat sigma Leonis. Den är förstås gravt överexponerad, med två olika sorters reflexer i objektivet! Småplaneten nr 37 Fides, som jag förra året följde nära Uranus, finns lustigt nog nu under flera veckor i samma fält som Jupiter.

CA5377

Lite ovanför Jupiter finns iota Leonis, och där nära finns nu småplaneten nr 28 Bellona. Brännvidden är här 200mm, och vi ser kvällens oväntade tema med galaxen M66 precis i bildkanten.

CA5364

Det var när jag siktade mot asteroiden nr 6 Hebe som jag utan att tänka på saken också fick in en hel mängd galaxer i den s.k. Virgo-hopen. Här dels en 135mm-bild, dels en med 200mm som nästan missade småplaneten, men i gengäld fick med den berömda monstergalaxen M87. På en kortexponerad telebild är den bara ett litet sudd, men i verkligheten en av de allra tyngsta och största galaxer vi känner till. På bilder med större instrument ser man en 50000 ljusår lång stråle ut från ett svart hål i centrum, vilket bara det måste ha en massa flera miljarder gånger större än solens.

De ljusstarkare galaxerna har M-nummer, dvs de finns med på den lista som Charles Messier publicerade redan på 1700-talet, medan de något svagare finns i den mycket större New General Catalogue från 1888. Om man tittar noga kan man hitta flera galaxer till på bilderna, de flesta medlemmar i Virgohopen på drygt 50 miljoner ljusårs avstånd från oss. (Slutligen har förstås ett flygplan råkat passera över den ena bilden, vilket händer opraktiskt ofta…)

CA5376

CA5367

Till sist en 135mm-bild från Lejonets skära där jag med lite tur fick med både asteroid nr 5 Astrea och nummer 52 Europa

CA5370

Lämna ett svar