10 mars 2016

Nymåne och asteroider

Jag hann precis rota fram 30cm teleobjektivet och springa ut på vägen när jag väl upptäckt att det var klart vid horisonten så att den fina nymånen syntes över skogskanten. Inom 5 minuter hade den gått ner, men det blev några trevliga bilder.

CA5385

CA5386

 

När jag senare på kvällen skulle ta några nya telebilder a la gårdagens märkte jag att det var mycket disigare och ansträngde mig inte med några längre exponeringar (av galaxer t.ex). Det som lockade var att jag för en gångs skull hade chansen att visa planetrörelse från en kväll till nästa. Det brukar alltid vara många mulna dagar emellan, så att stjärnfältet är ett helt annat vid nästa tillfälle. Men nu fick jag några bilder där man kan se vad som händer på ett dygn.

Först Jupiter och Fides, som båda rört sig åt höger jämfört med gårdagens bild.

CA5391

För att göra det tydligare har jag gjort två delförstoringar där det blir tydligare. Bilderna är tagna med olika brännvidd och av olika kvalitet, men det är inga problem att se rörelsen.

Fidesmot

Jupmot

Vid iota Leo har vi så Bellona, som även den har rört sig lite högerut jämfört med i går. Här först dagens bild

CA5392

och här detaljjämförelsen

Bellonamot

Stativet var dåligt inställt, och Hebe-fältet har fult avlånga stjärnor även om de stora galaxerna fortfarande är tydliga

CA5393

Hebemov

Småplaneten ser ut att befinna sig nära spiralgalaxen NGC 4216, men skenet bedrar verkligen. Galaxen ligger som sagt i Virgo-hopen, 55 miljoner ljusår bort, och är betydligt större än vår egen Vintergata. Asteroiden Hebe är en av de större (ca 200 km i diameter), och befinner sig just nu nära sin opposition, ‘bara’ 280 miljoner kilometer bort. Detta avstånd tar det ljuset ca en kvart att gå, så jämfört med de 55 miljoner åren till NGC 4216 är det faktiskt bara!

I Lejonets framdel missade jag Europa denna gång, men Astraea finns med på bilden, praktiskt nära den ljusa stjärnan 8 Leo

CA5395

astraeamov

Astraea är trots sitt låga upptäcktsnummer 5, närmast efter de fyra stora, ofta betydligt ljussvagare än så här. Banan är tydligt excentrisk, och råkar befinna sig nära sitt närmaste avstånd till solen vid denna ‘perihelopposition’.

Lämna ett svar