24 februari 2016

Månen och Jupiter, sämre repris

Ville gärna ha månbilder från en dag senare, så jag filmade en stund på samma sätt som igår. Jupiter stod först i kön, och jag tyckte inte seeingen var så mycket sämre. Det var den emellertid enligt Registax, och av många bilder blev det inte bättre än så här till sist

N2833

Månen var huvudmålet, men den stod klart lägre än Jupiter på himlen, och även här blev seeingen ett problem. I norr har vi den vanliga uppsättningen tydliga kratrar, och åter med Strabo mycket tydligare än Thales

N2840

N2841

Endymion ser plötsligt ut att ha höga väggar

N2842

vilket man knappast kan säga om Berzelius

N2843

Vi ser ännu hela Mare Crisium

N2845

och Langrenus och Petavius imponerar alltmer när terminatorn kommer närmare

N2849

N2850

Vidare åt söder kommer inget särskilt spännande

N2836

N2837

N2838

Som sagt, lite för dålig seeing, men inte bortkastat ändå: Antalet kombinationer av belysning och libration är definitivt så stort att man aldrig ser månen likadan två gånger på några decennier åtminstone…

 

Lämna ett svar