4 februari 2016

Komet och annat med Megrez

Som jag anade i går hade jag svårt att få in komet Catalina i Megrez-teleskopets (f=360mm) mindre synfält, men efter 45 minuters letande gick det till sist. Himlen var fortsatt klar (om än inte perfekt), och jag tog ett dussin bilder. Jag ska bildbehandla mer, men DSS-bilden med nästan 18 minuters total exponeringstid är värd att visa direkt

CA525x

Kometen har rört sig neråt i deklination, och galaxen NGC 2146 syns nu rakt bakom svansen. Man ser faktiskt också en antydan till en andra (jon-)svans. DSS är ett lurigt program, och detta första stackningsförsök blev ovanligt lyckat. När jag sen ansträngde mig och försökte hålla kometen centrerad i bilderna (så att stjärnorna blev spår) blev bilden mycket fulare

CA525z

Det var längesen jag tog bilder med denna utrustning, så jag kunde inte låta bli att sikta på Orionnebulosan

CA5234

och Plejaderna. Här börjar man redan på en 90s-exponering se reflektionsnebulosorna kring hopens ljusa stjärnor

CA5267

men fyra bilder kombinerade med DSS visar dem ännu tydligare. Tvärtemot vad man tidigare trott är nebulositeten  inte relaterad till stjärnhopen, utan denna råkar bara passera genom ett interstellärt stoftmoln.

CA526x

Sen siktad jag på den lätthittade Rosette-nebulosan som jag aldrig försökt mig på förut. Jag är mycket nöjd med bilden (drygt 10 minuters total exponering), som tydligt visar nebulosaskalet med mörka stoftstrukturer kring en stjärnhop i mitten. Det röda nebulosaljuset är av en våglängd som kameran delvis filtrerar bort, och många amatörer använder ‘astro-moddade’ kameror där detta filter är borttaget.

CA527x

En liten kortexponerad bild av Mira visar att den är på väg att öka sin ljusstyrka nu. Hipparcosstjärnorna på bilden är av magnitud 7.2-7.4.

CA5264

Lämna ett svar