12 februari 2016

Måfåbilder med Megrez

Det klarnade upp på kvällen, och jag ville ta några fler bilder med Megrez-teleskopet eftersom det nu åter hunnit bli “månsäsong”, med en snabbt växande månskära. (Jag valde bort stora teleskopet för Jupiterfilmning eftersom Röda fläcken inte var synbar och månarna inte gjorde något roligt). Genom Megrez (360mm f/5) blir förstås Jupiter gravt överexponerad redan på 30 sekunder. Den befinner sig i ett fält ovanligt tomt på ljusa stjärnor, på väg åt höger inför oppositionen om en månad.

CA5287

En kortexponering på 1 sekund visar vad som döljer sig i centrum: 4 månar plus den 9:e magnitudens HD-stjärna som är markerad ovan

CA5284

Jag hade kollat att asteroiden nr 5 Astraea befann sig nära Regulus, men missade den precis i övre högra hörnet av bilden. Inget annat roligt finns egentligen att se här…

CA5293

Jag klagar alltid på mina sökare, och när jag misslyckats att hitta t.o.m. Krabbnebulosan som ligger precis vid en ljus stjärna satte jag desperat fast en 8×30 vinkelsökare för att åtminstone på en höft kunna se var jag var. (Den sökaren, tung och otymplig surplus från andra världskriget, har jag använt i över 50 år nu, och den går alltid att lita på…). Nu var det inte svårt att hitta Krabbnebulosan M1 vid oxens övre hornspets (zeta Tauri). Krabbnebulosan är förstås den berömda resten från 1054 års supernova, där det i centrum snurrar en neutronstjärna med över 30 varv i sekunden. I teleskopet är M1 ett ganska stort och ljussvagt objekt, men med så här kort brännvidd får man ett helt annat intryck.CA530y

Jag testade sen också med M51, den berömda spiralgalaxen par preference. Dess spiralstruktur sågs första gången av Lord Rosse omkring 1845 i hans jätteteleskop med 1,8 meters spegel. Nu räcker det alltså med 5 minuters exponering (DSS-summa av fyra bilder) med ett 7 cm teleskop för att se den mycket tydligt. Detta är min första bild av M51, och resultatet är över förväntan. Man kan t.o.m. ana två mycket svagare galaxer, där NGC 5229 ligger på ungefär samma avstånd men NGC 5169 mycket längre bort än M51.

CA530x

Sen hade jag svårare med M101, åter en nära miss, och när jag kollade ljusstyrkan för RCrB hade fokus blivit dåligt. Stjärnan är i alla fall osynlig, magnitud svagare än ungefär 13.

CA5307

Kvällens behållning var M51.

Lämna ett svar