3 februari 2016

Komet Catalina tuffar på

När det nu kom en klar natt ville jag ha koll på komet Catalina igen. Den har passerat sin högsta deklination, men ligger fortfarande vid nästan +80 grader och i läge ovanför polen, så förhållandena är ganska idealiska.  Jag är dock ovan vid höga deklinationer plus ekvatoriell montering, så jag var ganska nöjd med att få in kometen i 200mm teleobjektiv. Där uppe i Giraffens stjärnbild finns få ljusa stjärnor, men av en slump råkade kometen finnas på linjen mellan ett par 5:e magnitudens Hipparcosstjärnor. (Deras så olika nummer förklaras just av numrering i rektascensionsordning plus hög deklination…). Bilden har norr uppåt, fast det nu alltså är neråt på himlen.

CA5211

Bilden ovan är en 2 minuters enkelbild, men med 14 minuter adderat i DSS blir stoftsvansen mycket tydligare. Någon jonsvans syns inte längre på mina bilder. (Däremot upptäckte jag ett litet sudd i närheten som visade sig vara galaxen NGC_2146 , vilken alltså är ett ganska intressant objekt i sig.)

CA521x

Två timmar senare tog jag fler bilder. Himlen var inte lika klar, men de tunna molnslöjorna kom och gick snabbt förbi. En ny summabild (med kometen bättre centrerad) är ganska lik den förra, men man ser tydligt hur kometen rört sig neråt åt höger mellan de två tidpunkterna.

CA522x

På detaljbilder ser man dels att stativet var dåligt polinställt (stjärnspår!), dels att kometens ljusa kärna nästan passerade rakt över en svag stjärna. (Slarvigt nog har jag heller inte vänt bilderna, så att kometen ju rör sig uppåt här fast det borde varit neråt som på de stora bilderna…)

CA522y

Lämna ett svar