14 december 2015

Svag komet Catalina

Trodde inte det klara vädret skulle hålla i sig från gårdagskvällen, så jag hade ställt undan kikaren. När jag så tittade ut vid 6-tiden fick jag för mig att jag såg en tydlig komet ovanför Venus och fick bråttom ut. Det var dock ett misstag, och luften så disig att jag inte ens med fältkikare kunde hitta någon komet. På kamerans bildskärm brukar kometer också vara tydligt gröna, men jag var fortsatt osäker om exakt var den fanns, och vågade bara använda 100mm brännvidd. En typisk bild blev som denna

CA5047a

här med ett intressant spår av tumlande rester från en kinesisk satellituppskjutning 2012 (CZ-3B R/B). (Det röda till vänster är troligen reflexer från grannens juldekorationer…)

En summa av flera bilder blir lite tydligare, men kometens svaga svansar är helt osynliga

CA506x

Morgonens trevligaste bild blev i stället den röda Mars tätt intill theta Virginis,  i kontrast mot den blå Spica, färgerna förstärkta av diset i luften

CA5056

Lämna ett svar