4 september 2015

Månen vid Hyaderna, nya molnproblem

Jag fortsätter att ha otur med mina observationer av månen vid Aldebaran och Hyaderna. Lite efter midnatt denna kväll skulle gamma Tauri dyka upp vid den avtagande halvmånens mörka rand, och ännu en halvtimme innan var det klart på himlen i öster, medan molnen tätnade åt väster. Vi ser Hyadernas karakteristiska V men med spetsens gamma dold av månen. En 5s-exponering med 200 mm f/4 visar stjärnor, medan månens ljusa halva är helt överexponerad. (Objektivet ger en falsk grön reflex till vänster i fältet).

CA4419

Man får exponera tusen gånger kortare (1/200 s) för att se några detaljer på månskivan, men till och med det är lite för mycket.

CA4432

Flera mindre molnstrimmor passerade

CA4420

CA4421

CA4429

CA4430

men 23.59 kom en helmörk skärm ner och hindrade vidare observation. (Aldebran syns fortfarande, men inte de “övre” stjärnorna delta och epsilon Tauri).

CA4436

Lämna ett svar