8 juni 2015

Slarv med karta

Även om det var svårt med himmelsljuset tänkte jag ta en bild av en stark Iridiumblixt som skulle komma i en snygg triangel ovanför Venus och Jupiter. Jag räknade på himmelsljuset och kom fram till att en 15s exponering med bländare 22 och lägsta känslighet (ISO100) kunde fungera. Jag fokuserade på Venus, tog en testbild (50mm brännvidd) som verkade OK, och väntade på blixten. Klockan 23.05.10 skulle jag börja exponera, blixten kom som planerat, men mycket högre än jag räknat med, precis ovanför kamerans synfält…Efter den första förargelsen (fel på förutsägelsen?!) läste jag på heavens-above att ’för högt på himlen’ är ett vanligt klagomål, och började fundera lite. Rätt snabbt insåg jag nu att min tabbe var att jag tittat på en ’all-sky’-karta, med Jupiter och Venus nära horisonten. Projektionen av ett sfäriskt himlavalv på en cirkel deformerar ju geometrin vid horisonten, så att stjärnbilderna blir hoptryckta på höjden. Den ’liggande’ triangel jag tänkt mig var i verkligheten en stående, vilket jag med lite eftertanke före borde ha förutsett. Just denna typ av miss kommer jag iaf inte att göra igen!

CA4312

Bilden ovan missade själva blixten, men man kan faktiskt se början av ett satellitspår som alltså sedan ljusnade ovanför bildkanten….(Den ovanligt lilla bländaren gör också alla dammkorn på detektorn extremt synliga, vilket signalerar att någon slags rengöring är nödvändigt!).

Lämna ett svar