22 april 2015

Fin kväll igen, försöker filma månen genom SW200

Ett stort problem är dock att jag måste ha stativet ute på gräsmattan, samt att det inte blir mörkt nog att se Polstjärnan förrän mycket senare än jag vill börja filma. Jag kör alltså först med måfåinställt stativ, vilket gör att månen driver alldeles för snabbt i synfältet. Det gick dock ändå (se nedan) att få fram användbara bilder i Registax. Sen när stjärnorna började synas tyckte jag att jag (med möda) kunde sikta in Polstjärnan, men när driften snarast blev värre förstod jag att jag siktat mot Kochab (i Lilla Björnen) i stället. Först på tredje försöket hamnade stativet rätt, men då stod månen så lågt att seeingen verkligen var usel, och det var nästan omöjligt att fokusera. Oddsen var alltså dåliga att jag skulle få fram några bra bilder, men eftersom jag öht saknar bilder vid denna månfas kändes det klart värt att försöka…

För att börja från slutet, så tog jag när jag hade gett upp filmningen några direkta kamerabilder genom teleskopet:

Först själva skäran med 1/1000s exponering

CA4049

 

Sedan en 1/4s-bild av jordskenet som då förstås ger en totalt överexponerad skära

CA4055

 

Åter sen till filmerna kunde jag utan Barlow täcka månen med ett fåtal delbilder, och jag körde som vanligt först fram stillbilder med Registax. Dessa delbilder kan sedan kombineras med iMerge till en mycket detaljrikare månskära än direktbilden ovan:

mosaic150422

 

Bilderna med Barlow hade driftproblemet, dvs man kan tydligt se en massa “ramartefakter” på en del av bilden. Det går i alla fall att se ytterligare detaljer, här i serie från söder till norr:

N2431

N2432

N2434

N2436

N2438

N2440

N2441

 

När jag till sist hade fixat driftproblemet fick jag aldrig till fokus ordentligt, och återstående bilder är klart sämre. Här bara en kompletterande bild i norr

N2443

 

Lämna ett svar