21 april 2015

Månen+Aldebaran, med Venus ovanför, häftig kvällsvy!

För en gångs skull perfekt klart, så jag kunde observera redan innan solen gått ner. Månen ockulterade faktiskt (nätt och jämnt) Aldebaran vid 19.30-tiden, och till min förvåning kunde jag se stjärnan visuellt och på bilder genom Megrez-teleskopet (+2x extender). Jag hade inte koll på förväntad tidpunkt (eftersom jag inte räknat med att kunna observera i dagsljus), men här ser vi först en bild från 19.31.20 och sedan en från 19.31.35, och att alltså Aldebaran försvunnit någon gång i mellantiden.

CA3940

CA3941

 

Sen gjorde jag en paus tills solen gått ner, och en timme senare (20.32) är månen och stjärnan mycket tydligare

CA3962

 

För att få mer detaljer på månskäran provade jag att observera genom SW200 (med 2x-extender), men riktigt skarpt blir det inte, troligen på grund av skakning med en nu ganska lång (1/200s) exponeringstid

CA3971

 

För att få med Aldebaran får man skära av månen (ska försöka fixa mosaik senare), här bild från 20.51

CA3983

 

Den vackra skönhetssynen kom ju redan för blotta ögat, så bilderna med bara kamera och kort objektiv är på sätt och vis de bästa. Här först en bild (f=40 mm) från 21.13. Himlen är fortfarande så ljus att exponeringstiden är bara 1/25 sekund. Både Venus och Aldebaran syns i alla fall tydligt

CA3993

Klockan 21.48 kan man exponera 1/2 sekund. Månskäran blir överexponerad, men man ser jordskenet tydligt.

CA3997

Det blir ännu tydligare med 85mm brännvidd, när man med 1 sekunds exponering utom Aldebaran börjar se stjärnorna i Hyaderna

CA4001

 

särskilt om man ställer kameran på högkant i stället…

CA4002

 

Sen ville jag fortsätta att observera med ‘stora kikaren’ innan månen försvann, nu utan 2x-extendern. Den passerade en massa trädgrenar, och det var inte helt lätt att få till en bra bild av jordskenet. Ögat är mycket bättre på kontrastrika scener, ett foto visar antingen jordskenet eller detaljerna på skäran…

CA4005

Aldebaran är nu långt bort, och får inte plats i en bild med hela månen

CA4013

 

Med en mer normal exponeringstid för stjärnor (15 sekunder) fick jag till sist denna farvälbild (22.15) med den rödaktiga Aldebaran till höger, den totalt överexponerade månen till vänster, en grön reflexmåne under Aldebaran, och mer fula reflexer plus trädgrenar i mitten.

CA4026

Lämna ett svar