6 december 2014

Efter alla gråa dagar ny oväntad uppklarning. Fullmåne i söder och Jupiter i träden i öster.

Först nytt mosaikförsök på månen, och nytt pinsamt misslyckande. Förstår inte riktigt hur jag kunde missa en så stor bit, men för framtiden blir detta viktigt, inga detaljbilder utan en översikt först…(Det pyttelilla programmet iMerge är specialgjort för att pussla ihop delbilder av månen till en större, och det fungerar slående enkelt och bra. Om jag försöker göra samma sak i mitt tusen gånger större bildbehandlingsprogram är det ändå nästan omöjligt att få ett lika bra resultat…)

mosaic_141206

Med Barlow kan jag ta en serie bilder längs terminatorn där man faktiskt ser en hel del kratrar med skuggor (medan resten av fullmånskivan bara visar material med olika albedo, utan höjdinformation). Librationen gör att man ser extra långt “över kanten” i nordost.

N2149 N2150 N2151 N2152 N2153 N2154 N2155 N2157

 

En extra rolighet var förstås säsongens första observation av Jupiter. Planeten stod mycket lågt, med följdriktigt usel seeing, men jag fick några bilder i alla fall. Först överexponering utan Barlow, för att visa månarnaN2170

Med Barlow och korrektare exponering får jag till nöds både månar och skiva, men för suddigt

N2171

 

Dagens bästa bild blir inte bättre än så här, men nu är säsongen igång!

N2172

Lämna ett svar