För första gången på länge är det klart en längre stund, så jag sätter igång att ta bilder med ‘stora’ teleskopet SW200.
Som jag vet från tidigare är 30 sekunder en ganska lagom exponering, där monteringen följer hyggligt utan guidning. Komet Jacques hinner inte heller röra sig nämnvärt i förhållande till stjärnorna.
Jag förleds dock av mina tidigare Megrez-observationer att även nu göra 75-sekundersexponeringar, vilket med en dålig polinställning förstås ger fult avlånga stjärnor på bilderna. Tittar man riktigt noga ser man att kometens spår är lite längre och lutar lite mer, dvs den rör sig även i förhållande till stjärnorna.
På en bild tagen 8 minuter senare är det tydligt att kometen har rört sig jämfört med de svaga stjärnorna i närheten.
Efter lite andra observationer kom jag ytterligare 38 minuter senare tillbaka till kometen, som nu mer uppenbart flyttat sig.
Man kan ana en smal svans neråt i bild, som jag ska försöka få fram bättre ur summerade bilder.
Det jag också observerade var M31 (Andromedagalaxen, med sin satellit M32 nere t.h.), också 75s och avlånga stjärnor
samt klothopen M15, som passerade i söder där en felaktig polhöjd inverkar mindre. Stjärnorna förblev runda i 75 sekunder, så bilden blev snygg, särskilt kontrasten mellan en het blå (spektrum B9.5) och en sval gulröd (spektrum K2) stjärna i förgrunden. De båda stjärnorna ligger 5-700 ljusår bort, medan avståndet till klothopen är över 30000 ljusår.