13 november 2013

Klar kväll, men fuktig och så småningom jobbigt frostkall. med imma eller is på allt. Filmar månen genom SW200, och märker direkt att stativet fortfarande är felinställt, eftersom bilden driver snabbt i deklination. Jag försöker justera i azimut, men inget fungerar, tills jag inser att stativhuvudet vridit sig minst 10 grader(!) relativt benen utan att jag märkt det. Det krävdes alltså motsvarande stora vridning av benen innan jag kunde ta mina vanliga 30-60s filmer av ett utsnitt av månskivan. Seeingen var dålig, men det går ändå att få fram vettiga bilder med Registax. Först några exempel där driftfelet är kvar:

N1533

N1537

Eftersom månbilden driver norrut kommer man att ha färre delbilder med detaljerna intakta där, vilket visar sig i fula ‘ramlinjer’ på summabilderna.

Sedan några utan drivfel, där inga sådana ‘ramar’ stör:

N1561 N1564 N1570 N1582 N1586 N1588

När Jupiter kommit upp tog jag några serier av den också, men med planeten så lågt på himlen var seeingen för dålig för detaljer i molnbanden.

N1591

N1594

Alltid roligt med säsongspremiär iaf…

Lämna ett svar