1 november 2013

Den tidiga höstens många klara nätter är förbytta i moln och regn med mini-uppklarnanden. Ett sådant lyckades jag schabbla bort genom en dåligt inställd sökare, med resultat att jag aldrig hittade rätt Nova Del-fält för kameran bakom Megrez-teleskopet. Efter en halvtimme kom molnen tillbaka, och i efterhand kan jag konstatera att jag bara genommönstrade ett stort område precis söder om novan…

2 tankar om “1 november 2013

  1. Hej,

    Jag gillar denna bild. Ser även att du fick med en stjärnhop i övre högra hörn. Jag fotar ibland med en enkel digitalkamera och har märkt att vid full zoom (10X) så tillåts endast 4 sekunders exponering innan stjärnorna börjar bli avlånga. Hur lång exponeringstid hade du på denna bild?

    • Hej Martin, Jag antar att du menar bilderna av Jupiter i Tvillingarna tagna 7/11? D hade jag kameran p en montering som fljde himlen, s det var inga problem att exponera 30s. Annars fr man anvnda kort brnnvidd och/eller hgt ISO fr att inte f fr fula ‘streckstjrnor’. Mvh, Staffan S-m

Lämna ett svar