18 oktober 2013

Vinterkall och klar natt, men också med fullmåne, så det går inte att göra så mycket.

Tar man en bild rakt mot månen med en exponeringstid som visar stjärnor så blir området kring månen helt överexponerat. Här har jag (slarvigt) kopierat in månens verkliga storlek (bild med exponering 1/2500 s) på en bild med 4 sekunders exponering. Stjärnorna som syns är av fjärde magnituden, dvs väl synliga med blotta ögat.

CA1793a

Hittar med möda Nova Del, men den blir inte tydlig förrän med teleobjektivets längsta brännvidd (300mm). För månljusets skull går det inte att exponera längre än 30 sekunder.

CA1770

Försöker lite halvhjärtat hitta Neptunus, men med stativet på en ny plats (i skugga för månen) är jag 30 minuter för tidig och har en gran framför planeten. Det blir ovanliga bilder med höstträd belysta av månen, men stjärnutsikten är mot trakterna där Neptunus rörde sig 2009.

CA1754

Lämna ett svar