23 augusti 2023

Uppföljning

Lite oväntat var även denna kväll rimligt klar, diset ungefär som i går. Uppgiften var att ta två nya småplanetbilder, först alltså Aglaja under Saturnus. Där brassade jag på med fyra 30s-bilder, så Aglaja är stark på summabilden. Jämförelsen visar den förväntade retrograda rörelsen för denna  “förstagångsplanet”, dvs jag ska lägga till den på listan

Nummer 54 Alexandra är också ny, och måste med låg deklination observeras nära sin meridianpassage i söder. Det närbelägna kalhygget är inte längre så kalt, och jag får testa olika trädluckor lite på måfå, eftersom där inte finns några ljusa stjärnor att sikta mot. Sen är det ändå svårt att känna igen skymda stjärnmönster, men då finns den fantastiska tjänsten på astrometry.net som hittar rätt i alla lägen. Från sex försöksbilder kan jag alltså välja tre med Alexandra i fältet, men sen blev det stopp igen. Det kitsliga DeepSkyStacker accepterar inte för avlånga stjärnor, och vägrade använda två av bilderna . Efter mycket testande hittade jag dock till sist en möjlighet att använda grövre pixlar, och då gick det plötsligt bra (vilket jag förstås ska ha i åtanke i framtida liknande fall!). Summabilden är ovanligt ful (eftersom trädhorisonten kom in olika när jag observerade i olika luckor),

och  jämförelsebilden för denna premiärobservation av Alexandra blir bara med viss tvekan godkänd…

Jupiter hade hunnit lite högre på himlen, men det är fortfarande ont om ljusstarka stjärnor i detta område av Väduren (Aries).

Jag hade ännu inte insett den lustiga efekten med en stjärna bland Jupiters månar, men tog i alla fall en kortexponering som ser ut att visa två månar. Men den högra “månen”  är alltså stjärnan sigma i Väduren (=HIP 13327), medan de tre övriga månarna gömmer sig närmare planeten. Jupiter har tydligt rört sig lite åt vänster sedan i går, den vänder inte åt höger förrän ca 3-4/9.

Och inte förrän nu inser jag att jag på Himlascener berättat om denna närpassage av Jupiter framför sigma Arieteis. Läxa för framtiden: läs åtminstone vad du själv har skrivit!

Lämna ett svar