18 april 2023

Kort asteroiduppföljning

Med klart väder varje kväll får man begränsa sig. I går var det teleskopobservationer, i dag bara fyra korta bildutsnitt med 85mm-objektivet. Själva observationerna fixade jag på 10 minuter, men det ger material för timmar av detaljstudier…

Först pekade jag mot Porrima, där 128 Tolosa får vänta på Megrez-observationer, men där nr 114 Kassandra borde vara synlig. Vädret var lite sämre än i går, och jag siktade bara rudimentärt mot Polaris med stativet, så kvaliteten på en 90s summabild är inte fullgod.  Det är också skrämmande många streck över bilden, en del från flyg men det mesta satellitspår.  Kassandra är synlig i en tät gruppering, men verkar svagare än förutsägelsens 11,6. Jag får anstränga mig bättre med uppföljningsbilden.

Nästa pekning var mot 145 Adeona, i ett fält mitt emellan Spica och Akturus.  I denna skala ser det bra ut

men jämförelsebilden visar att stjärnorna blivit små spår när jag inte ställt in stativet ordentligt. Adeonas rörelse på två dygn syns i alla fall tydligt.

Spica täcktes av ett flygkondensspår, men på en 2-minuters summabild går det bra att hitta en svag småplanet nr 270 Anahita

Jämförelsen med förra observationen visar en tydlig retrograd rörelse

Sen var frågan om 162 Laurentia kan observeras så lågt på himlen med bara kamera, på magnitud 12,4? Svaret verkar förvånande nog vara ja, men förstås mycket svagt synlig. Jag bör alltså ta en uppföljningsbild när vädret tillåter. På grund av träd i söder kan jag inte nå detta fält med teleskop förrän vid 02-tiden, så det får bli kamera på iOptron-stativet igen.

 

Lämna ett svar