13 december 2022

Asteroider

Det har inte velat sig alls med mina asteroidobservationer på grund av det dåliga vädret. En klar kväll, och sen flera veckor innan det kommer en ny.  Jag kunde ju bara lägga det på hyllan så länge, men kör envist på: Med observationer av nr 27 Euterpe och nr 30 Urania skulle jag i ett slag ha en komplett lista för alla asteroider upp till nummer 45, och detta har nu lockat mig i flera månader. Det var svårt att kombinera observationer från 19 oktober och 17 november, och nu är det nästan lika lång lucka sen 17 november.

Himlen klarnade en kort stund på luciakvällen, men molnen i väster var redan på gång, och himlen disig och upplyst, så det blev inga vackra bilder. Här är först Jupiter nedanför till vänster om “the circlet” (lilla cirkeln) i Fiskarna.

Båda asteroiderna har dock magnitud kring 10, och är väl synliga, Urania nära Plejaderna

och Euterpe också nära planeten Uranus

Grundproblemet är sen att även de gamla bilderna måste täcka området för den nya positionen. För nr 30 Urania fungerade det, och trots det långa tidsintervallet har jag alltså nu fått en vettig jämförelsebild som visar asteroidens retrograda rörelse. Oppositionen var den 25/11.

För nr 27 Euterpe saknar den gamla bilden från 17/11 det område där asteroiden är nu, dvs jag måste ha en ytterligare bild, suck… Samma sak med en bild av 349 Dembowska som bör få en efterföljare eftersom bilden från 17/11 har fel utsnitt.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar