29 augusti 2022

Vesta

De öländska molnen hade ju hindrat mig att se Vesta mer än en kväll, och när det nu verkade bli klart  ville jag väldigt gärna ha en andrabild. Så det var bara att ta kameran (m. 85mm-objektiv) och iOptronstativet och gå ut och spana efter Saturnus. Björkarna på kalhygget bredvid vårt hus växer snabbt, men det finns ännu små luckor. Jag fokuserade, tog två 30s-bilder och gick in igen, i en av mina kortaste observationssessioner någonsin…

Men som sagt, det enda målet var att ta en bild med Vesta. Här syns den redan på den första exponeringen, med Saturnus uppe till höger. För att vara en asteroid är den osannolikt ljusstark och bildar här en iögonenfallande trippel med 41 Aqr och HIP 109509.

På en mer centrerad bild kan man (mycket svagt!) ana den planetariska nebulosan NGC7293, för eftersom Vesta var målet exponerade jag bara 30s, för kort för nebulosan.

Tillsammans med Ölandsobservationen blev det i alla fall en ovanligt tydlig jämförelsebild. Vesta var precis i opposition den 24/8, 2,29 a.e. från solen och 1,29 a.e. från jorden, och rör sig nu vidare i retrograd led (åt höger) på himlen. Den rör sig också sakta söderut, och jag kommer nog inte att följa den vidare denna opposition.

 

 

Lämna ett svar