20 april 2022

Fem asteroider på fyra bilder

Med fortsatt klar himmel gick jag ut för att bara ta uppföljande bilder av gårdagens fem asteroider. Jag slarvade med  stativets polinställning, och bildkvaliteten är genomgående lite sämre.

Först ut nr 16 Psyche nära rho i Lejonet. På en helbild (se 19/4) är den oansenligt svag, men när man plockar ut ett litet utsnitt ser man betydligt svagare stjärnor. Eftersom oppositionen var redan i början av mars är högerrörelsen långsam, men klart märkbar om man jämför med de svagaste stjärnorna i närheten. (Psyche har nästan precis 5 års omloppstid runt solen, och jag observerade den på precis samma ställe på himlen i april 2017!)

Småplaneten nr 8 Flora är ljusstark och tydlig nära sin opposition (11/4). Den är lätt att hitta nära zeta i Jungfrun, och rörelsen uppenbar.

En exponering mot 51 Nemausa nära phi i Jungfrun blev denna gång mer lyckad, utan glapp och dubbelbilder.

På gårdagens utsnitt har jag retuscherat bort dubbelbilderna vid de ljusaste stjärnorna, vilket gör det helt användbart. Oppositionen inträffar den 24/4, dvs Nemausa rör sig snabbt åt höger.

Nära Spica fanns ju två asteroider i samma fält. Nr79 Euronyme är i svagaste laget för 85mm-objektivet, men på de förstorade utsnitten syns den utan problem. Oppositionen inträffade den 15/4 och Eurynome rör sig snabbt åt höger. (Lägg märke till spåren av geostationära satelliter nära 77 Vir).

Nr 82 Alkmene är lite ljusstarkare. Även den är nära sin opposition (17/4), och högerrörelsen snabb.

Med mycket plock efteråt fick jag alltså spännande resultat av fyra snabba (1 minuts exponering) kamerabilder.

Lämna ett svar