19-20 juli 2022

Natthimmel och planeter igen

Av olika orsaker blev det aldrig några observationer i maj, så nu är det faktiskt 3 månader sen jag publicerade något här! Förra veckan tittade jag sömndrucken ut vid 2-tiden och fick för mig att jag såg Saturnus, bara oväntat högt över trädtopparna? Denna natt steg jag upp mer planerat, och insåg förstås att det jag då såg var Altair, högt på himlen i söder! Så tokigt kan det bli när tankarna inte är riktigt med….

I alla fall, efter en het dag var natten varm, fuktig och myggig, och med tjockt månupplyst dis var mitt mål bara att ta kamerabilder av de tre planeter som hela våren varit osynliga. Med 85mm-objektivet fanns Jupiter och månen i samma synfält, och för att  inte överexponera månen totalt kan man bara exponera typ 1/8 sekund, och ser inga stjärnor

Med 4 s exponering framträder några stjärnor i Fiskarna, och även ett par Jupitermånar, men diset ligger tjockt. Jupiter kommer inte till opposition förrän 26 september och rör sig ännu i direkt led (åt vänster), om än mycket sakta.

Med 1/500 s exponering kan man se mörka detaljer på månskivan och fortfarande ana Jupiter, men det är en tråkig kompromiss som bara säger hur ljus redan en halvmåne är.

Sen har vi då Saturnus i ett intressant läge nära delta i Stenbocken. Här kunde jag exponera 15 sekunder och man ser många fler stjärnor. (Jag hade dock slarvat med fokuseringen, så det kunde varit ännu fler!). Saturnus kommer till opposition redan 14/8, så den rör sig nu sakta i retrograd led (åt höger) på himlen, vilket blir extra tydligt i förhållande till stjärnmönstret.

Den tredje ljusa planeten är Mars, men den stod ännu lägre i diset, och de omgivande stjärnorna i Väduren (Aries) syns bara svagt på en 8s-exponering. Mars når inte sin opposition förrän i december, så den är på väg åt vänster på himlen. Den kommer kring 1/8 att passera Uranus som ligger nära utanför bildens vänsterkant.

Och bara för jämförelsen, här en 15s-bild av Altair också. Den stod mycket högre på himlen (och i vintergatan), så man ser förstås fler stjärnor. En följd av den dåliga fokuseringen är sedan att stjärnornas färger blir tydliga, som de röda variablerna V340 Sge och V1472 Aql.

Trots ganska trista bilder i diset känns det mycket bra att ha kommit igång med astronomin igen!

Lämna ett svar