16 september 2019

Ingen Neptunus

Det hade varit hyggligt klart på dagen, så jag tog kameran och gick ut för att kolla, men inte ens Saturnus syntes bland bulliga moln i sydväst. Den tittade dock fram då och då, och kvällens enda behållning blev dessa bilder av området kring den nu välbekanta “Teskeden” i Skytten

Saturnus vänder precis i sin rörelse och börjar nu åter röra sig åt vänster. Det går dock sakta, och den passerar inte HIP 93423 förrän om en månad.

 

Kvällens huvuduppgift var att sikta mot phi Aqr, eftersom Neptunus ännu finns nära intill (efter närpassage 6/9), men i den månupplysta mjölken såg jag ingenting. Jag tog några bilder, men hamnade alldeles för högt upp mot Pegasus. Det närmaste jag kom var den s.k. “Lilla cirkeln” i Fiskarna som syns här nere t.h., fortfarande tio grader från Neptunus.

Lämna ett svar