18 maj 2017

Sommarnatt med Jupiter

Efter en varm och solig dag följde en otroligt varm kväll, och till skillnad från så många tidigare år helt insektsfri! Det kändes sydländskt och härligt, och med Jupiter som självklart observationsmål på den ljusa himlen. Skogshorisonten gav ungefär en timmes lucka 23-24, och jag filmade genom SW200. Det drev förbi en del otrevliga dismoln, men mesta tiden var det klart och med ganska stadig luft.

Först kan vi se månarnas lägen, från en överexponerad filmning utan Barlow. Intressant nog ligger Callisto(J4) liksom på bilden från 1 maj nära Jupiterskivan, och dess omloppsperiod är verkligen omkring 17 dygn.

Skivan och de tre närbelägna månarna såg ut så här klockan 23.04, 23.23 resp 23.52

och man ser tydligt hur J1 och J2 rör sig åt höger, medan J4 avlägsnar sig från skivan åt vänster. Den “blå” molnfläcken rör sig snabbt åt höger med planetens rotation. (Jag ska försöka identifiera molndetaljerna i bilder från andra datum, kommer…)

Lämna ett svar