27 november 2016

Ceres igen

Det såg klart ut, så jag tog en reprisbild av Ceres med samma utrustning som i går, bara ISO 3200 i stället för 1600. Fältet har få ljusa stjärnor, men med lite möda går det att leta upp rätt ljusprick…

ca6149

För att göra det tydligare har jag tagit små utsnitt av bilderna och lagt bredvid varandra. Det är uppenbart att man för sådana här ändamål ska köra med högt ISO, särskilt som mitt 85mm-objektiv är påtagligt långsamt (f/5,6).

ceresjmf

Sen började dismolnen driva in, men jag hann ta några bilder av den betydligt svagare asteroiden nr 60 Echo, som var lätt att hitta nära gamma Tauri i Hyaderna. Den syns tydligt på en 60s-exponering

ca6150

men på skoj tog jag fem bara måttligt molnstörda enminuts-exponeringar. DSS-summan visar svagare stjärnor, men är som vanligt ganska ful. Här syns Echo bättre, men jag ska nog använda ett större objektiv nästa gång jag letar upp den.

Picture saved with settings applied.

Innan molnen hann jag också inviga vintersäsongen med ett par Orionbilder. Utom nebulosorna kom det också lite oväntat med ett par streck från geostationära(?) satelliter

ca6156

Satelliterna (vid deklination ca -4 och -6 grader) ligger dock lite ovanför det vanliga bandet av satelliter vid -8 grader, samt är ovanligt ljusstarka. Jag lägger identifieringen på min AttGöra-lista…

 

 

Lämna ett svar