5 oktober 2016

Mars, Saturnus och geostationära satelliter

Det var klart igen, och tidigt på kvällen ser jag med hjälp av månen lite oväntat Saturnus ännu en gång, lågt i sydväst, 1/10 s exponering med 100 mm f/4

ca6010

Med 200 mm blir månen större, men Saturnus kommer inte med

ca6008

Längre till vänster finns Mars vid lambda Sgr (“Tekannans lock”), och “handtaget” anas bättre med bara 70mm brännvidd

ca6016

Senare på kvällen gör jag det roliga experimentet att köra 1-minutsexponeringar med 200 mm teleobjektiv på fast stativ i riktning mot bandet med geostationära satelliter. Det är svårt att sikta precis rätt, men jag lyckas hitta fyrgruppen från i förrgår och en vidare rad med orörliga prickar bakom stjärnornas spår.

ca6019

ca6020

Lite ovanför det geostationära bandet syns två ytterligare objekt (Gx och Gy) som verkar vara på väg ner mot den övriga raden av satelliter

ca6022

ca6023

Det är lite knepigt att identifiera satelliterna, eftersom det ligger så många i det geostationära bandet. Från en lista på satellite-calculations.com kombinerat med översättningen mellan geostationär longitud och observerad deklination/timvinkel i Värnamo får jag dock fram att fyrgruppen är en serie arabiska satelliter (BADR4-BADR7) vid longitud 26 E, G1= EUTELSAT 26B, G2=SKYNET 5B, G3=ASTRA 3B, G4=EUTELSAT 21B och G5 en ytterligare arabisk satellit(ARABSAT 5C) vid longitud 20 E. Vid tillfälle ska jag fortsätta utforskandet, eftersom det går med så enkla medel.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar