11 mars 2016

Smal måne

Det var rimligt klart på kvällen, och jag försökte filma månskäran i väster. Seeingen var dålig, och en månskära är så ljussvag att man måste använda långa exponeringstider. Till det kom lite datorproblem och en stigande bank av dismoln, så det blev inga kanonresultat. Men det var första gången öht jag fick några detaljbilder av en så ung måne, så jag är ändå mycket nöjd. Jag koncentrerade mig på filmningen och väntade för länge med att byta till kamera (eftersom det kräver byte av okularfäste och omfokusering, vilket skulle ta värdefull observationstid). Då hade dismolnen redan ställt till det, så det blev ingen vacker bild som gårdagens. (Jag hade bråttom och brydde mig inte om hur kameran var vriden, därför har jag också efteråt fått vrida bilden och fått ett fult avskuret hörn.) Här först en längre exponering som visar lite jordsken och moln

CA5404

och sedan en kortare med detaljer på själva skäran

CA5406

Filmbilderna visar avsevärt mer. Först i norr Endymion helt i skugga, men Humboldthavet väl synligt

N2891

Vidare neråt har vi en gynnsam libration för att se den stora kratern (snarare ringberget)  Gauss.

N2893

N2894

Randbergen kring Mare Crisium är solbelysta fastän slätten nedanför ligger i skugga. (Se det lustiga intrycket på jordskensbilden ovan).

N2896

Vidare mot söder når vi så de mest intressanta kratrarna vid denna belysning, Langrenus och Petavius

N2884

N2898

N2899

Furnerius är en stor krater som här syns mycket bättre än den brukarN2888

Längre åt söder är det svårt att identifiera några kratrar alls

N2890

Som sagt, en lyckad premiär för filmning av en så smal månskära.

Lämna ett svar